Šta su SCADA SISTEMI?

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) je termin koji se odnosi na sistem koji nadgleda, kontroliše sisteme, bilo da su u pitanju industrijski sistemi, čitave fabrike ili sistemi koji su raspregnuti na daljine.

Ovi sistemi nisu nikakva novost. Sa razvojem industrijskih Sistema raste I  porast informacija koje se prikupljaju a  napretkom tehnologije, ne radi se više samo o prikupljanju podataka sa udaljenih lokacija, već I o  ubrzanju I automatizaciji obrade podataka složenih nadzornih procesa čiji rezultati u velikoj meri utiču na  rad sistema.

Pojavom računara, prikupljanje I obrada značajnog broja informacija, podataka se rapidno ubrzava, greške u prenosu istih se smanjuju. Ne obrađene informacije su ne iskorišćene informacije.

Scada  softver I hardver

Kontrola jedne stranice se vrši uglavnom, od strane PLC-a. PLC nije zamišljen kao standardni računar, već je projektovan da radi u uslovima koji su standardni za industrijska postrojenja, A Scada Sistem prikuplja informacije sa PLC-a preko mreže.

Primenljivost

Primenljivost SCADA Sistema je široka od kompanija koje se bave prenosom električne energije I gasa, vodovodnih Sistema do kontrole hemiskih procesa.

TO-NET INIS SCADA

To-NET-ova Inis Scada napravljena je se dobijeni podaci formatiraju na takav načiin da ovlašćeno lice može donositi odgovarajuće odluke, ili da bi kroz bazu podataka imao obezbedjen uvid u dijagnostičke podatke

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.